Fransk løksuppe – varm og god vintersuppe!

Fransk gratinert løksuppe – en klassiker som varmer i vinter! Du trenger rikelig med løk, litt hvitvin, brød og ost. Så får du en av verdens mest populære supper!

Fransk løksuppe

Til 4 porsjoner behøver du:

6 gule løk
4 små hvitløksbåter
3 ss olivenolje
2 ss hvetemel
1-2 dl hvitvin
1 liter vann
2 terninger kyllingbuljong
1 ss finklippet Timian (eller 1 ts tørket)
1 krm pepper
salt

Til gratinering:
4 store skiver loff (eller tilsvarende)
2 dl ost

Slik gjør du:
Rens løken og skjer den i tynne ringer. Surr den i oljen til den er blank og myk, ved medium varme, slik at den ikke blir brun.

Dryss over melet og rør om. Tilsett vinen under omrøring. Så vann, buljong og krydder. Kok det hele under lokk på svak varme i 15-20 min. Smak til suppen med krydder og eventuelt en skvett mer vin.

Fordel i 4 ildfaste former. Rist brødskivene i brødrister, før du legger en på toppen av hver form, og fordeler osten over. Gratiner til osten er smeltet og har fått litt farge.

Alternativt: dersom du ikke har ildfaste former så kan man i stede steke brødet med ost i ovnen og lage «ostesmørbrød». Serveres til suppa, så kan man dyppe skivene i den. Blir nesten det samme (selv om en franskmann kanskje ikke er enig :-)

 

Share: