Gresk Moussaka

Gresk Moussaka

 

Etter å ha laget lammelår ble det en del kjøtt igjen, og hva gjør man med restene? Det er flott kjøtt som man kan gjøre mye spennende med. Som en god gryterett, eller hva med en gresk Moussaka?  Hvis du ikke er så heldig å ha rester av lammekjøtt så kan du bruke lammekjøttdeig.

 

Du trenger:

Grønnsaker:
1/2 aubergin
1/2 squash
2 poteter

Kjøttsaus:
1 ss smør eller olje
2 fedd hvitløk
1 stor gul løk
500 gram kjøttdeig av lam, eller rester av lammestek som jeg brukte her.
1 boks hermetiske tomater
2 ss tomatpure
2 ts provancekrydder
1 knivspiss kanel
litt grovhakket frisk basillikum
0,5 ts salt
litt nykvernet pepper

Hvit saus:
3 ss smør
2 ss hvetemel
4 dl melk
2 eggeplommer
100 gram revet ost
½ ts salt
litt nykvernet pepper
litt revet muskatt

Slik gjør du:
1) Grønnsakene:
Skjær aubergin, squash og poteter i skiver (ca 4 mm tykke) og stek dem litt smør. Legg dem så på en tallerken til du skal bygge i den ildfase forma.

grønnsaker til moussaka

2) Kjøttsausen:
Smelt smør/olje og surr hakket løk og hvitløk i ett par minutter. Tilsett så kjøttdeigen og stek denne.  Tilsett tomatboksen, tomatpurre og krydder. La det stå og puttre i 5-10 min. Jeg brukte rester av lammelår, og tilsatte derfor det helt til slutt ettersom kjøttet var stekt fra før.

3) Hvit saus:
Smelt smør og tilsett hvetemel mens du hvisper. Spe gradvis med melken under kraftig omrøring. Tilsett krydderet. La sausen avkjøles litt før du tilsetter eggeplommene og osten.

4) Bygg i en ildfast form lagvis:
Nederst et jevnt lag med aubergin
Et lag kjøttsaus
et lag squash
kjøttsaus
potetskiver
hvit saus
Ta gjerne litt revet ost på toppen av den hvite sausen og kvern litt pepper over.

Stekes i 40 min på 200 grader.

Server med gresk salat

 

Share: