Rester av lammelår eller annet kjøtt? Lag en kjempegod gryte av restene!

Når man helsteker kjøtt, enten det er et lammelår, vilt eller storfekjøtt, så blir det gjerne litt igjen. Og dette  er verdifulle rester som bør brukes vel. En av de store fordelene med slike rester er at middagen dagen etter er halvveis ferdig før du starter!  Under følger oppskrift på to gryter, en med viltkjøtt/lam og en med storfekjøtt.

Dersom du har laget en god saus sammen med kjøttet, gjerne en rødvinssaus, så ta vare på den også. Legg kjøttet i kjøleskapet over natten, og del det i biter dagen etter. Hvis det ikke passer med restegryte dagen etter så kan restene fryses ned og brukes senere. Da pleier jeg dele kjøttet i biter, legge det i en plastboks og helle restene av sausen over. Tiner det så senere en gang i kjøleskap, og kjøttet vil da bli marinert i sausen.

Gryte med vilt-eller lammekjøtt:

Ingredienser (3-4 porsjoner):

ca 500 g rester av reinsdyrkjøtt eller lam
det du måtte ha av rester av rødvinssaus fra dagen før (kan sløyfes om du ikke har)
ca 300 g frisk sjampinjong
1 ss meiersmør
1 løk
1/2 rød paprika
1 gulrot
1 stilk selleri
1 dl rødvin
1 dl vann (ev. tilsett 1/2 buljongterning dersom du ikke har sausen)
2 dl seterrømme
1 ss tyttebærsyltetøy
1 ts timian
1/2 ts rosemarin (om du bruker lammekjøtt)
1/2 ts salt
litt nykvernet pepper

Slik gjør du:
1) Finn fram ei stor gryte og smelt 1 ss smør. Surr løken ett par minutter på medium varme. Skal ikke bli brunt, bare mykt. Tilsett så gultrot delt i halve tynne skiver, paprika i biter og selleri i skiver. La det surre i ett par minutter. Del sjampinjong i biter og tilsett i gryta. La alt stå og surre i 5 min.

2) Hell restene av saus opp i gryta. La kjøttet renne av seg på en tallerken, og pass på å få med så mye av den gode sausen som mulig. Tilsett så rødvin og vann. Dersom det var lite saus (eller du ikke hadde noe saus) så tilsett 1 dl vann ekstra og 1/2 buljongterning. La det koke opp og reduser varmen. La det stå og småkoke i noen minutter.

3) Når gulrotbitene er gjennomkokte (ta en smaksprøve) tilsetter du krydderet og rømmen. Rør godt, og kok det opp. Tilsett så kjøtet delt i biter, og 1 ss tyttebærsyltetøy. Kok opp, og reduser til minimum varme og la det stå og trekke litt slik at kjøttet blir varmt. Kjøttet er i utgangspunktet ferdigstekt, så det skal bare bli varmt. Hvis det står for lenge blir det viskelær. Smak til med salt og pepper.

Server med en frisk salat, ris eller poteter.

 

Biffgryte, med rester av storfekjøtt:

Ingredienser (3-4 porsjoner):

ca 500 g rester av biffkjøtt
300 g frisk sjampinjong
1 løk
2 fed hvitløk
2 ss olje
1 chilli
1 paprika
1 gulrot
2 tomater

2 ss tomatpuré
2 ss hvetemel
1,5 dl rødvin
1,5 dl kraft (el vann + buljong)
1 dl matfløte

1/5 dl rømme
1/2 ts salt
1/2 ts pepper

Slik gjør du:
1) Finn fram ei stor gryte og smelt 1 ss smør. Surr finhakket hvitløk og løk delt i store biter. La det surre ett par minutter på medium sterk varme. Skal ikke bli brunt, bare mykt. Del gulroten i tynne halve skiver, og lad dem surre med. Tilsett så paprika og sjampinjong i skiver og hakket chili. La det stå og surre litt på svak varme.

2) Del biffkjøttet i ganske store biter, og legg det klart på en tallerken.

3) Ta gryten av varmen og dryss hvetemelet over og rør det godt inn. Spe så med rødvin,  kraft (el vann + buljong), matfløte og tomatpureen. La det det koke opp, reduser varmen og la det stå å putre på svak varme i 10 minutter.

4) Tilsett rømmen og kjøttet. La det stå og trekke på lav varme under lokk i ca 5 minutter.  Smak til med salt og pepper.

Server med en frisk salat, ris eller poteter.

Share: