Chili con carne

Denne retten har jeg lært å lage av min venninne Lisa, som er langt flinkere til å lage mat enn meg :-)  Men oppskriften er god og det er vanskelig å mislykkes med denne.Dessverre er Lisa såpass flink til å lage mat at det flere steder i oppskriften stod «ta en splash eller dæsj» av flere av ingrediensene. Jeg har derfor prøvd meg litt fram, og i oppskriften som følger har jeg satt mål på hvor mye som skal være i den. Så helt lik har den nok ikke blitt. I orginaloppskriften til Lisa brukte hun også en krydderblanding som ikke finnes å få kjøpt i Norge, så der har jeg også tatt meg friheter  :-)
Du trenger:
ca 500 g karbonadedeig
2 buljongterninger
1 hakket løk
2 fed hvitløk (finhakket)
1 – 2 hakket chili (mengde avhenger av hvor sterkt du vil ha det. Ta med frøene for ekstra styrke).
1 liten paprika
2 bokser hele hermetiske tomater
1 boks tomatpure
6 – 8 sjampinjong delt i store biter
1/2 ts pepper
1 ss sukker
1-2 ss karri
1 ts cumin
1/2 ts koriander
1/2 ts cayennepepper
2-3 dl rødvin
3 ss balsamico edik
1 boks Kidney bønner (skylles, og tilsettes på slutten av koketiden)
Smak til med litt salt før servering.
Slik gjør du:
Finn fram en stor gryte, hvor du har i litt olje. Surr hakket løk og hvitløk i den på lav varme. Mens du gjør dette steker du karbonadedeigen i ei panne, litt etter litt, slik at de steker og ikke koker. Ha den over i gryten sammen med løken etterhvert som den blir ferdig. Når du er ferdig med å steke karbonadedeigen og den er over i gryta, tar du vekk panna og fortsetter med å tilsette ingrediensene direkte i gryta.
Tilsett:
hakket chili og paprikaen i biter og la det surre litt. Tilsett så de hermetiske tomatene og sjampinjong i store biter.
Tilsett så krydderet og vin og balsamico:
1/2 ts pepper
1 ss sukker
1-2 ss karri
1 ts cumin
1/2 ts koriander
1/2 ts cayennepepper
2-3 dl rødvin
3 ss balsamico edik
Kok opp og la det småkoke på lav varme i 20 – 30 min.
På slutten av koketiden tilsettes 1 boks Kidney bønner som du har skylt og latt renne av seg først.
Smak til med litt salt før servering. Server med ris, eller nachos chips gratinert med ost. Og ikke minst rømme! (veldig viktig!)

 

Chili con carne kan lages mange timer før den skal spises. Smaker aller best hvis den har blitt avkjølt helt, og varmet opp igjen. Derfor er den også veldig god dagen etter at den er blitt laget.  Perfekt hvis du skal lage mat til mange, til en fest eller lignende :-)
Share: