Helstekt lammelår

Det er alltid en god idé å lage lammelår. Nydelig mat, som er lett å lage og som er perfekt til gjester og når mange skal ha noe godt servert.

[ingredients title=»Ingredienser:»]
 • 1 lammelår 2,5 – 3,5 kg
 • 2 ts salt
 • 1 ts pepper
 • 2 ts knust rosmarin
 • 4 hvitløksfedd
 • 2 gule løk i store båter
 • 3-4 gulrøtter i store biter
 • 0,5 liter vann
[/ingredients]
[directions title=»Slik gjør du:»]
 1. Sett ovnen på 125 grader.
 2. Gni lammelåret godt inn med krydderet. Lag små snitt i kjøttet hvor du stikker inn hvitløksfeddene som du først deler på langs.
 3. Ha bitene av gulrøtter og løk i en langpanne. Hell på vannet. Legg lammelåret i langpanna, og stikk inn steketermometeret i den mest kjøttfulle delen (pass på at det ikke kommer i nærheten av bein).
 4. Steking:
  Steketiden vil være 2-3 timer for et lammelår på 2-3 kg. Min anbefaling er å sette det inn i ovnen ca 4 timer før du planlegger servering av middagen.Dersom du ønsker rosa stek tar du ut kjøttet ved ca 60 grader. Ønsker du det godt stekt tar du det ut ved ca 68 grader. Temperaturen i kjøttet vil fortsette å stige med ca 5 grader etter at det er tatt ut av ovnen, så om du tar det ut ved 62 grader vil du det bli 67 grader i løpet at tiden etter at du har tatt det ut.
 5. Sausen bør du begynne å lage mens kjøttet står i ovnen:
  Smelt en ss smør i en kjele. Surr ett fedd hvitløk sammen med en finhakket løk i noen minutter. Tilsett 2 dl rødvin, og lad det koke litt. Ta litt av kraften fra langpanna (du kan ta mer når du tar steken ut av ovnen). Tilsett 1 ss soyasaus, og salt og pepper etter smak. Sausen kan stå å godgjøre seg lenge på ovnen. Gi den et oppkok før servering, og tilsett en ss smør.
 6. Etter at du har tatt det ut settes kjøttet til hviling. Pakk det inn i aluminiumsfolie eller en stor stekepose. Pakk det deretter godt inn i et håndkle, og sett det tilside og la det gjerne hvile en time mens du lager tilbehøret. Hviletiden er svært viktig for mens kjøttet stod i ovnen har  saften i kjøttet samlet seg i kjærnen, og den vil trekke tilbake ut i skjøttet når det får hvilt en stund.
 7. Serveres med sopp, dampet gullrot og poteter.  Et nydelig festmåltid!
[/directions]
Share: