Kalkun a la Gordon Ramsey

Julen nærmer seg, og det er helt klart snart tid for kalkun for mange. Denne oppskriften av Gordon Ramsey har vært populær her på bloggen. Det som er bra med den er hvordan man bruker kryddersmør og bacon til å beskytte toppen mot uttørking. En stor utfordring når man lager kalkun er å få den jevnt stekt. Det er lett å ende opp med overstekte bryststykker og litt for lite stekte lår. Dette kan man enkelt løse ved å dele opp kalkunen, slik at man kan ha ulik steketid. Men: mange ønsker å servere hel kalkun da det er litt mer stas. Denne oppskriften anbefaler jeg at du ser på før du helsteker kalkunen.

Bildet er lånt fra Matprat

Før du starter må du tine kalkunen (med mindre du er så heldig å ha fått tak i helt ferskt kalkun :-)  Kalkunen bør tines langsomt, i kjøleskap, i ca 3 døgn (avhenger av størrelsen). Ta den ut på benken i god tid, slik at den får romtemperert seg før du starter.  Start i god tid. Kalkunen kan gjerne bli ferdig i god tid før middagen. Den har godt av å hvile lenge. Noen sier hvilketiden bør være like lang som steketiden, men jeg synes det er litt lenge. Uansett gjør det ikke noe om den er ferdig i god tid før gjestene kommer. Pakk den i såfall inn i aluminiumsfolie, dekk med et kjøkkenhåndkle og sett den lunt.

Start med å lage kryddersmør etter oppskriften under. Lag gjerne smøret selv fra bunnen av, etter denne oppskriften først.

Kryddersmør:
1/4 kg smør
Salt og pepper
Litt olivenolje
Skall av en sitron
Saften av en halv sitron
3 hvitløksfed
Hakket persille

Løsne så huden på kalkunen forsiktig. Pass på at den ikke revner. Jobb deg innover, og fordel 2/3 av kryddersmøret jevnt under huden. Resten av kryddersmøret masserer du inn på utsiden av kalkunen.

Fyll så kalkunen med:
Laurbærblad (som plasseres langs sidene)
1 løk delt i to halvdeler
1 sitron delt i to halvdeler

Stek kalkunen ved 220 grader i 10-15 min til den har fått en fin brunfarge. Ta den ut og sett på benken. Dekk fuglen med bacon på toppen. Du legger på skive for skive slik at de så vidt overlapper.

Sett i steketermometer i den mest kjøttfulle delen. Kalkunen skal steke til 72 grader. Sett fuglen tilbake i ovnen og fortsett stekingen i 30 min på 160 grader.

Ta den ut og løft den over i en stekepose. Tøm over stekesjy som har sivet ut så langt i stekeprosessen. Lukk stekeposen slik at du lett ser termometeret. Sett den tilbake i ovnen og stek til 72 grader. Total steketid vil være ca 30 min pr kg, fra oppstart til slutt.

Kalkunsaus:
Kok kraft av innmaten som fulgte med kalkunen. Sett denne på plata mens kalkunen står i ovnen. Sil den ferdige krafta og sett den tilside. Når kalkunen er ferdig heller du av krafta før du setter den til å hvile.

Ta baconet fra toppen av kalkunen og løken fra inne i kalkunen og del dem i biter. Stek dem litt i en kjele. Hell over krafta fra innmaten og fra kalkunen. Tilsett noen biter tomat. La det putre litt. Tilsett en flaske tørr cider eller tørr eplemost (ikke fra konsentrat!)

La stå på lav varme til kalkunen skal serveres.

Share: