Biff Wellington – biff innbakt i parmaskinke og butterdeig

Jeg så Gordon Ramsey lage Biff Wellington i ett av sine juleprogram, og fikk veldig lyst til å lage det. Det så også enkelt ut, når han gjorde det. I virkeligheten var det bittelitt mer krevende, og ble ikke helt vellykket. Må nok lage dette ett par ganger før det blir bra. Men det er en flott oppskrift, og jeg vil prøve det igjen. Og da skal jeg ikke gjøre samme feil som denne gang. Skriver derfor ned mine erfaringer her, så både jeg selv og kanskje andre kan ha glede av dem :-)

Du trenger til fire porsjoner:

Ca 800 g indre eller ytrefilet (et helt og jevnt stykke)
sennep
ca 10 aromasopp
hvitløk
(kastanjer. Ramsey brukte dette, men jeg droppet det)
Parmaskinke (må være lange skiver)
2 – 3 plater butterdeig
1 eggeplomme
salt og pepper

Slik gjør du:
Hakk soppen i små biter, og stek den i litt smør sammen med hakket hvitløk. Det er viktig at vann fordamper fra soppen, så stek uten lokk. Stek ved medium varme i 5-10 minutter. Soppen skal ha fin farge, være myk og ikke ha for mye veske i seg.

Biffen må være romtemperert før du begynner.
Stek hele stykket litt i smør i panna, slik at det får fin stekefarge. Husk også å steke endene. Du skal ikke steke lenge, bare ett par minutter.  Legg kjøttet på en fjøl, og smør det inn med sennep.

Legg parmaskinke tett i tett på i fjøl. Den skal overlappe, og danne et felt som du skal kunne rulle rundt kjøttet uten at det faller fra hverandre. Overlapp derfor meg god margin. Det er viktig at parmaskinken har lange skiver, hvis ikke  vil den ikke gå rundt hele kjøttet og det blir vanskelig å få det til å sitte.  Etter at du har lagt utover parmaskinken skal du fordele soppen jevnt utover den. Deretter legger du kjøttet midt på, og ruller slik at parmaskinken med soppen danner et lag rundt kjøttet. Pass på at det sitter godt. Legg det deretter på et stort stykke plastfolie, og surr det sammen til en pølse. Det skal sitte strampt. Plastfolien bidrar til at det blir lettere å få en fin form på den. Se bilde under. Legg det så i kjøleskapet i minst 15 minutter, for at det skal få sette seg.

Biff Wellington

Imens kan du gjøre klart butterdeigen som skal danne det siste laget. Du trenger 2-3 plater. Jeg brukte kun 1 plate og kjevlet den for tynn. Det førte til at laget med butterdeig ikke ble tykt nok, og det ser ikke så bra ut. Det førte under steking også til at skjøten gikk litt opp. Skjøten var under, og det piplet der ut litt kjøttkraft og sopp. Så anbefaler å bruke mer butterdeig.

Kjevle ut platene og overlappe der det skal skjøtes. Det bør være et stort felt, som vil gå 1,5 ganger rundt kjøttet. Ta kjøttet ut av kjøleskapet,ta av plasten og legg det på butterdeigen. Rull slik at det blir butterdeig rundt kjøttet og lag en skikkelig skjøt.  Legg den nå på et stort stykke plastfolie, og gjenta prosessen med å snurre stramt rundt og lage en pølse. Legg i kjøleskapet min 5 min.  Du kan gjøre klart dette i forveien, og ta ut før steking.

Biff Wellington

Før du steker det tar du av plastfolien og pensler med eggeplomme. Du kan da også lage fint mønster i butterdeigen med en kniv. Pass på at du ikke skjærer igjennom deigen.

Stekes ved 200 g i 35 min. Den vil da være rosa i midten.

Biff Wellington

Kan serveres med mye forskjellig tilbehør, men jeg anbefaler:
Lun potetsalat med ruccola og rødvinsaus (trykk på linkene for å gå inn på oppskriftene)

 

Share: