Enkel og god festmeny

Denne menyen kan du lage med minimal planlegging og uten å være kokk eller spesielt flink på kjøkkenet. Den er enkel, men resultatet smaker veldig godt. Her vil du få skryt, uten å henge i timesvis over grytene og ha tid til å kose deg underveis.

Menyen består av en enkel og god fiskesuppe med salmalaks og krepsehaler til forrett. Hovedrett er fylt kalkunfilet pakket i bacon og servert med festglade poteter. Til dessert er det verdens beste sjokoladefondant. Alt kan lages i løpet av 1-1,5 timer, det er lett og krever ingen forberedelser bortsett fra å handle inn råvarene. Under finner du til og med en handleliste…

Handleliste (bare stryk det du alt har hjemme)
Dette beregnet til 4 personer
* smør
* hvetemel
* En liter helmelk
* En boks fløte
* En boks Jacobs fiskekraft som selges på Meny, eller * fiskebuljongterning om du ikke får tak I Jacobs fiskekraft.
* frisk dill
* Gulrot
* Selleri)
* En bunt vårløk
* Salmalaks, ca 200 gram
* En pakke ferdigkokte krepsehaler (ca100 g)
* salt og pepper
* En fersk kalkunfilet (ikke fryst, du rekker ikke tine den ☺ Ca 700 gram
* En pakke bacon (lange strimler)
* En pakke steinfrie svisker
* En blåmuggost
* Gode poteter
* 1/2 kg Fine, små poteter som f.eks. mandelpoteter (eller amadine etc)
* 1 rød løk
* En pakke ruccola
* En pakke San Sebastianmix (se bilde her: http://minmiddag.datasenter.no/archives/418)
* Sukekr
* Sjokolade med høyt kakaoinnhold
* Egg
* God vaniljeis

I tillegg anbefaler jeg god og frisk punsj som velkomstdrink. Dette er en favoritt som passer godt til alle festlige lag, og som er en av de mest populære oppskriftene på denne bloggen. Du finner oppskriften her: http://minmiddag.datasenter.no/archives/639

Slik lager du middagen

Forretten, som er fiskesuppe, lager du på ca et kvarter. Det kan være lurt å kutte opp grønnsakene og fisken litt på forhånd, så det står klart. Selve tilberedningen vil da ta 10- 15 minutter.

Ingredienser til 4 porsjoner (dette lager du lett til mange ved å øke oppskriften)
4 ss smør
4 ss hvetemel
6 dl melk
2 dl fløte
1 boks Jacobs fiskekraft eller 3 dl vann + en fiskebuljongterning
frisk dill
2 gulrøtter
2 stang selleri (eller sellerirot)
2 vårløk
Ca 200 gram Salmalaks
1 pakke krepsehaler
salt og pepper

Følg framgangsmåten du finner her: http://minmiddag.datasenter.no/archives/500

Hovedrett: Kalkunfilet

Til 4 porsjoner
Ca 700 g kalkunfilet
Ca 10 svisker
1 pakke blåmuggost
1 pakke bacon (som er i lange strimler)

Dette kan gjøres klart på forhånd slik at kun steking gjenstår:
Bruk en skarp kniv og lag et snitt inn i midten av fileten. Skjær nesten helt igjennom, men pass på at du ikke deler den i to. Brett den opp som en ”bok”, og legg svisker og skiver av blåmuggost i midten. Brett den sammen, og surr baconstrimler rundt, slik at det blir en pakke. Nå kan den legges klar i en smurt ildfast form, og settes i kjøleskapet til rett før den skal stekes.  Stekes ved 180 grader i 35 min.

Til hovedretten serverer du lun potetsalat. Den er både poteter, salat og smakfult tilbehør i ett. Ser pent ut på tallerkenen også!

Du trenger:
1/2 kg Fine, små poteter som f.eks. mandelpoteter (eller amadine etc)
1 rød løk
1/2 pakke ruccola
En pakke San Sebastian mix (eller alternativt: 10 soltørkede tomater, 1 fed hvitløk. 4 ss oliven olje, 2 ss balsamico eddik)
salt og pepper

Følg framgangsmåten her: http://minmiddag.datasenter.no/archives/418

Dessert: varm sjokoladefondant

Til 4 porsjoner
120 g smør
120 g sukker
140 g sjokolade
80 g hvetemel
4 egg

Mål opp og sett alt klart før gjestene kommer. Du lager dem så etter hovedretten er spist, og gjestene bare har godt av å kose seg litt med god drikke og god samtale, mens maten synker og de venter på desserten. Du bruker ca 15 min på desserten.

Slik gjør du:
Det første du bør gjøre er å sette stekeovnen på 200 grader.
Lag så røren ved å følge denne framgangsmåten: http://minmiddag.datasenter.no/archives/650

Hvis du bruker tynne former, eller former på størrelse med muffinsformer bør du steke dem ca 8 min. Pass på å ikke oversteke dem. Det er veldig viktig at kjernen er flytende.

Serveres med vaniljeis

Godt Nytt År!

Share: