Pizzadeig til tynn italiensk pizza

Til skikkelig italiensk pizza skal det være tynn bunn, som gjerne har hevet lenge. Denne deigen har hevet i et døgn, men det er også mulig å lage den uten å heve så lenge.

Italiensk pizzadeig skal bare bestå av fire ingredienser: vann, mel, salt og gjær. Det skal helst være lite gjær og lang heving. For å få klassisk italiensk pizza som er både sprø og seig, trenger du helst 34 timer (nei det er ikke en skrivefeil). Hensikten med det er at deigen da får en helt unik konsistens og smaken blir bedre. Har du dårligere tid, øker du gjærmengden og reduserer hevingstiden. Hvis man lager deigen med 50 gram gjær og hever den på en halvtime, får man mer loffaktig deig og det smaker ofte litt gjær.

Hvis du planlegger litt så er det ikke noe problem å få til lang heving. Hvis du  planlegger å ha pizza lørdag kveld, så slenger du bare sammen deigen før du går på jobb fredag. Dekk bollen med plast, sett den i et hjørne på kjøkkenbenken og «glem» den. Da vil den være klar når du trenger den lørdag kveld.

Oppskriften under gir klassisk italiensk pizzadeig:

Pizzadeig, til to pizzaer:
2,5 dl vann
500g mel
7 g salt
2 g gjær (jepp, 2 gram gjær. Dette er heller ikke en skrivefeil ;-)

Det skal være lite gjær…

Gjær

Smuldre gjæren og bland den i romtemperert vann. Bland inn salt og mel, og kna til en fin deig.

Dekk til deigen, og la den heve helst i 34 timer.
Når deigen er ferdighevet, lager du pizza-leivene så tynne som mulig. Stekes ved 250 grader i vanlig ovn. Den skal gjerne være litt brent i kanten.

Hvis du først lager pizzabunn trenger du sikkert også noe å ha oppå den?

Oppskrifter på det finner du her:
Oppskrift på pizzasaus
Oppskrift på topping (Pizza Parma)
Share: