Lemon meringue pie

Jeg så nettopp filmen Toast som er basert på den britiske matskribenten Nigel Slater’s biografi. Jeg liker godt filmer hvor mat spiller en av hovedrollene, og blir ofte inspirert til å prøve å lage det samme som i filmen. I Toast spiller «Lemon Meringue pai» en viktig rolle. Dette er en sursøt dessertpai, som er luftig og god. Dersom du ønsker at den skal bli like høy som i filmen bør du doble alt. Det skal jeg gjøre neste gang jeg lager denne.

Lemon Meringue Pai

 

Paideig:
175 g hvetemel
110 g margarin
1 egg
1 ts vaniljesukker
50 g sukker

Bland deigen godt sammen, og la den ligge i kjøleskap en halvtime (eller over natta).
Trykk deigen ut i en paiform (ca 24 cm) og prikk med gaffel. Forstek ved 225 grader i ca 10 minutter.
Sitronkrem:
3 dl vann
4 ss maisenna
40 g smør
4 eggeplommer
150 g sukker
Saften av 1 1/2 sitron
Skall av 1 sitron (helst økologisk)

Bland vann, maisenna og smøret i en kjele. Kok opp under omrøring, ta det av plata og la det avkjøle litt.  Separer eggeplommene og hviten i to kopper (spar hvitene til marengsen). Rør inn sukker og sitronsaft i koppen med eggeplommene. Hel blandingen i en tynn stråle opp i kjelen, mens du rører godt. La det koke opp, mens du rører. Blandingen vil nå tykne. Ta den av plata og ha oppi sitronskallet. Avkjøl. Fyll den avkjølte sitronkremen i paibunnen.
Marengs:
4 eggehviter
200 g sukker
0,5 ts sitronsaft

Pisk eggehvitene til de skummer, tilsett sukker i flere omganger til det blir stivt. Tilsett så sitronsaften. Marengsen skal bli bli så stiv at du kan snu bollen på hodet uten at den faller ut.  Ha marengsen over paien enten helt enkelt med en slikkepott, eller som jeg har gjort her med sprøyte. Det er gøy å lage mønster :-)

Marengsen fordelt utover paien

Stek den ved 150 grader i 20 minutter. Marengsen skal bli gyllen. Pass på at den ikke blir for brun/brent. Avkjøl paien før den serveres.

Paien er blitt gyllen etter steking

 

Share: